TIME TO CHOOSE: CAMPING OR BACKPACKING THE CANARY ISLANDS?

Lees je deze post liever in het Nederlands? Dat kan hier.

Oh yes! It’s time for a new adventure! I decided on a whim to book a ticket to the Canary Islands, or at least one of them: Tenerife.

Based on the little knowledge I had from the Canary Islands, my initial plan was to take my tent and go hiking. Last week, I spent some time reading about the Canary Islands, and found out that besides spectacular natural parks, the islands have rich cultural and historical sites too. So many options, so little time to choose!

not the right time for a tent

First thought: I want to take my tent! Didn’t really camp on the Camino, I really love my tent, and the Canary Islands should be the perfect place to use it. After a bit of research, two camping options presented themselves to me. First off, Teide National Park would be the perfect place to hike, and camp on the state campsites that are mostly situated on the borders of the park. However, many sites report that this time a year temperatures could drop significantly at night. Despite that I’ve purchased a proper sleeping bag, my last below zero camping experience has not left my mind yet. I still need a little more time to process, before taking that one on again.

So many options, so little time to choose!

Thus, the other option: Taking the boat to La Gomera, a beautiful island located south west of Tenerife. It would cost me a ferry-fare and pretty much two days to travel to and from the island. Although I’m not a true fan, I could opt for wild camping but I’d have to travel to a camping store first to get myself a gas tank. Likewise, the temperatures didn’t seem all too great; it was a couple degrees colder than Tenerife, and a higher chance of rain and fog. It just seemed like December wasn’t the right time for a La Gomera hike and there was too much planning involved for a mere week of holidays. So I decided to put that on the “maybe another time”-list.

a little bit of both when backpacking

Second thought: Why don’t you just go backpacking? As I found out that the Canary Islands have an incredibly interesting history and culture, I really want to visit some cities or towns to experience some of that too. As a graduate in Religious Studies, I happen to have a thing for churches, and Tenerife has got a fair share of them! Leaving the tent at home and taking the backpack would allow me to do a little bit of both: diving into the history of the island and emerge myself in the beautiful natural parks too.

Backpacking it is!

Yesterday, I’ve been gathering some of the things I’d like to take. I forgot, however, that just little amount of stuff can weigh so freaking much! Luckily, I’ve got some days left to sort all that out. The joy of anticipation has yet begun though, cannot wait to be wayfaring again!

Want to join the journey? Keep an eye out on Instagram. I’ll be posting a little story every day.

Love,


TIJD OM TE KIEZEN: KAMPEREN OF BACKPACKEN OP DE CANARISCHE EILANDEN?

Woohoo! Het is tijd voor een nieuw avontuur! Vorige week besloot ik spontaan een ticket te boeken naar de Canarische Eilanden, of althans, eentje ervan: Tenerife. 

Met het kleine beetje kennis dat ik van de Canarische Eilanden had, dacht ik dat het een prima plan zou zijn om een week te gaan hiken, inclusief tent. Na wat lees- en onderzoek werk kwam ik er echter achter dat deze prachtige eilanden naast spectaculaire natuurparken, ook een rijke geschiedenis en cultuur hebben. Kortom, ontzettend veel mogelijkheden en heel weinig tijd om te kiezen!

niet het juiste moment voor de tent

Mijn allereerste gedachte was: Mijn tent moet mee! Tijdens de Camino heb ik niet echt kunnen kamperen en de Canarische Eilanden leken de perfecte plek om hem eindelijk echt te kunnen gebruiken. Al snel bleek ik twee kampeeropties te hebben. De eerste was het Teide National Park: De perfecte plek om te hiken en te kamperen op één van de staatscampings, die vaak gesitueerd zijn aan de grenzen van het park. Op veel sites las ik daarentegen dat, gedurende deze tijd van het jaar, de temperatuur ‘s nachts drastisch kan dalen. Ondanks dat ik inmiddels in het bezit ben van een uitstekende slaapzak, staat de voorgaande kampeerervaring-onder-nul nog immer in mijn geheugen gegrift. Voordat ik een nieuwe poging waag, heb ik iets meer tijd nodig dit avontuur te verwerken. 

…ontzettend veel mogelijkheden en heel weinig tijd om te kiezen!

De tweede optie: De boot nemen naar La Gomera, een prachtig eiland gesitueerd ten zuidwesten van Tenerife. Naast de kosten voor een ticket, zou het heen en weer reizen naar dit eiland wel bijna twee dagen afsnoepen van mijn vakantie. Hoewel ik geen echte fan ben, kan ik er wildkamperen. In dat geval zou ik wel eerst naar een kampeerwinkel moeten reizen voor een gastankje. Ook het weer maakte mij niet bepaald warm voor deze optie; enkele graden kouder dan Tenerife en meer kans op regen en mist. Al met al leek het erop alsof december niet de juiste maand is om op La Gomera te gaan hiken en voor een week vakantie werd het mij teveel plannen en organiseren. Deze optie heb ik dus ook maar op de “misschien een volgende keer”-lijst gezet. 

backpacken, een beetje van beide

Mijn tweede gedachte: Waarom ga je niet gewoon backpacken? Nadat ik ontdekte dat de Canarische Eilanden ook een ontzettend interessante geschiedenis en cultuur hebben, wilde ik ook graag een stad of enkele plaatsen bezoeken om dit te ervaren. Daarbij heb ik, als Religiewetenschapper, iets met kerken en Tenerife heeft er een hele hoop! Door mijn tent thuis te laten en alleen met mijn backpack op pad te gaan, kan ik een beetje van beide doen: de geschiedenis van het eiland én de prachtige natuurparken ervaren!

Afgelopen weekend heb ik alvast het een en ander qua spullen verzameld. Helemaal vergeten hoe ontzettend veel een piepklein beetje spullen kan wegen! Gelukkig heb ik nog een paar dagen om mijn tas in te pakken. De voorpret is wel al begonnen, kan niet wachten weer op pad te gaan!

Wil je mee op reis? Houd dan mijn Instagram in de gaten. Ik zal iedere dag een klein verhaaltje posten. 

Liefs,

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is q-200x100-15.jpg

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s