TERUGBLIKKEN #2 | PROJECT PELGRIMAGE

Daar ging ik dan. Met een loeizware backpack op mijn rug, trok ik de deur achter me dicht en stapte ik de vrieskou in op weg naar Santiago. Op 1 maart was het alweer een jaar geleden dat ik mijn reis begon! Tijd voor een terugblik in de vorm van een reeks verhalen. Vandaag vertel ik iets over het ontstaan en de voorbereidingen van mijn pelgrimstocht.

hoe het begon

Pelgrimage. Ik heb het altijd iets fascinerends gevonden. Tijdens mijn studie Religiewetenschappen kwam ik steeds meer te weten over deze vorm van reizen. Spiritueel of niet, bewust of onbewust, het op weg zijn naar iets brengt voor velen toch altijd een soort doel, hoop of verwachting met zich mee. Dit kan de reis zelf zijn, de bestemming of misschien wel het terugkomen.

Gedurende mijn studie heb ik een schat aan pelgrimsverhalen gelezen, waardoor mijn bewondering voor pelgrims groeide. Met eindeloos doorzettingsvermogen, kracht, geduld en geloof volbrachten ze datgene wat ze met een zekere spanning en soms met angst tegemoet traden. Geen weg was te lang, geen berg te hoog, geen dag te heet.

In interviews las ik vaak dat pelgrims bij terugkomst vaak opmerken dat ze zijn veranderd; dat er iets is gebeurd waardoor ze anders in het leven staan, dingen in een nieuw licht zien. Na mijn master te hebben behaald vond ik dat ik wel genoeg had gelezen: tijd om dit pelgrimeren te ervaren.

pelgrimeren, maar waarheen?

Het besluit was gemaakt: ik ga pelgrimeren. Maar waarheen? Aangezien ik was afgestudeerd op de islamitische bedevaart naar Mekka (de Hadj) had ik dolgraag naar Mekka gewild. Dit kan helaas niet, omdat ik geen moslim ben, dus ik moest een ander plan bedenken. Misschien iets in Europa, iets wat ik alleen kan doen en iets wat niet teveel geld kost… En toen had ik het! Ik ga de Camino de Santiago lopen.

Een maand lopen leek me niet voldoende (vraag mij niet waarom) en het leek me ook wel tof om een keer lopende een grens over te steken (ook hier heb ik geen antwoord op), dus ik besloot direct dat ik vanuit Nederland zou vertrekken. Project Pelgrimage was nu een feit. Meteen ging ik van start met de voorbereidingen!

het voorwerk

Routes zoeken, accomodatie vinden, tent mee of niet, de juiste spullen kopen… Achteraf gezien had ik misschien wel iets meer tijd mogen besteden aan het voorwerk, maar de omstandigheden maakte het ook niet bepaald eenvoudig. Drie maanden voor vertrek viel ik languit op de straat en kneusde mijn ribben. Lopen ging ok, maar trainen met een rugzak was onmogelijk. Komt allemaal wel goed, dacht ik.

En toen was het eind februari. Tijd voor verwachtingen had ik niet, ik was te druk bezig met de laatste dingen te regelen voor mijn vertrek. Dat kwam sneller dan ik dacht.

Deur dicht. Dikke doei. Op weg naar Santiago.

Liefs,

2 reacties op ‘TERUGBLIKKEN #2 | PROJECT PELGRIMAGE

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s